Бебеносенето е вековна традиция, позната на много места по света. Всяка майка знае колко успокояващо действат нежните прегръдки на малкото й бебе. На помощ в забързаното ни и натоварено ежедневие идват ергономичните раници и слингове, които помагат тези сгушени моменти да са по-дълги и по-чести, но с един голям бонус- ръцете на мама са свободни.

Освен приятно, много проучвания в областта на детското здраве сочат, че бебеносенете е и изключително важно за развитието на малкото бебе, защото:

 1. Бебето плаче по-малко*. Изследване проведено сред група от бебета на 2м. възраст показва, че тези които са носени по 2-3 часа на ден, през деня плачат с 43% по-малко, а през нощта с 54%. Ние от Сгушени, бихме добавили, че и в дългосрочен план,  ефектът е такъв. Това се обяснява с по-ниските нива на хормона на стреса-кортизол при носените бебета, които усещат близостта на майката и така понасят по-леко стресиращите за тях първи дни и седмици в този нов и непознат  свят.
 2. Чудесна профилактика против луксация на тазобедрените стави, заради характерната поза „Жабче”, в която се поставя бебето в слинга или ергономичната раница. Все повече детски ортопеди започват да препоръчват бебеносенето, като превантивна мярка.
 3. Успокоява симптомите при рефлукс и подпомага по-лекото преминаване през периода на коликите. Носенето в изправена позиция, също така, помага на бебето да се справи по-лесно и с газовете след харнене, защото подпомага по-лесното им преминаване през червата и намалява дискомфорта.
 4. Лесно и бързо стабилизиране на работата на отделните системи в тялото , както и оптимално подпомагане на узряването на централната нервна система, заради постоянните стимули от бебеносенето- допир, движение, обоняние.
 5. Доказано е,че при недоносени бебенца,бебеносенете показва смайващи резултати при стабилизиране на здравословното им състояние.Носените бебета по-бързо качват килограми, защото изразходват по-малко енергия, за да регулират собствената си температура и да се стоплят. Носещият им осигурява тази топлина, което им помага и за по-лесното  адаптиране към новата среда.
 6. Плавен преход от майчината утроба в новия свят– 9 месеца сгушено в коремчето на мама, това е мястото, където е било топло, имало е храна във всеки един момент, чувало е гласът на мама и нейното постоянно сърцебиене. Раждайки се, всичко това изчезва,познатото става непознато. Замислете се, какво се случва като сложим бебето в слинг- то е отново сгушено в мама, усеща топлината на тялото й, чува гласът й, усеща нейното сърцебиене. Ето защо носенето на бебе в слинг в първите месеци има такъв смайващ резултат. Да се чувства сигурно и защитено, са едни от първичните нужди на всяко новородено, както храната и топлината. Бебеносенето намалява стресът, както за бебето, така и за родителите.
 7. По-добра комуникация.Когато носим бебето в слинг/ергономична раница, то е много по-близо до нас, сравнено с количка или кошче за кола. Дори и на шумни оживени места, то ще чува ясно и отчетливо гласът ви, което ще го кара да се чувства по-спокойно, а вие ще можете да реагирате на секундата при всяка нужда или неразположение на бебето, което в първите месеци е от изключителна важност.
 8. Засилване на доверието между родител/дете. За едно малко бебе светът на големите, може да е много интересен, но и със сигурност е и непознат,а на моменти и страшен. Затова нашата прегръдка е най-безопасното място за тях. Непрестанната близост и закрила от наша страна, показват на малкото бебенце,че може да ни се довери напълно. Това основно доверие, което се изгражда от раждането, е много важно за постигането на самоувереност и влияе на начина, по който човек ще се отнася с другите през целият му живот.
 9. Активна стимулация на всички сетива-сгушеното в носилка бебе, може да ви чува, вижда, надушва аромата на кожата ви, усеща сърцебиенето ви, както и всяко движение, което правите. Освен това вижда всичко, което вие виждате,при това от „първия ред”. Всичко това накуп е активна стимулация, която има пряко отражение върху физическото и психологическо развитие и подпомага по един прекрасен начин растежа на вашето бебе. Иначе казано, стимулацията е много по-добра от която и да е играчка,дори и най-скъпата.
 10. Създаване на по-дълбока връзка между дете/родител-Носенето на бебето предоставя възможност за по-голяма близост ,защото то прекарва повече време в прегръдката на родителя си, а комуникацията се улеснява по естествен път и в двете посоки. Научно доказано е, че бебеносенето засилва връзката между бебето и носещия. Този аспект би бил изключително важен,що се отнася до бащите. Предоставя се чудесна възможност таткото да създава стабилна връзка с детето си, като го носи в носилка,което при една кърмеща майка,се получава съвсем естествено.
 11. Свободни ръце. Най-хубавото на бебеносенето е,че сгушеното бебенце е на целувка разстояние от майката, но ръцете й са свободни и така може да продължи да извършва обичайните дейности в ежедневието си.
 12. Намалява риска от следродилна депресия при майката, защото й помага да превъзмогне евентуални проблеми вследствие на тежка бременност или трудно раждане, да се чувства по-успешна, като родител. Дава свобода да продължи със своите дела ,без да се налага да се отделя от бебето си, да се върне по-бързо към нормалния ритъм на живот и да поддържа социални контакти.
 13. Безпроблемно придвижване из градската среда. За разлика от количката, която се запъва на всяка дупка, при бебеносенето няма граници. Майката може да отиде навсякъде със своето бебе бързо, лесно и без помощ от трети човек. Свободата, която дава бебеносенето е една от най-ценните ползи.
 14. По-лесно „порастване” и навлизане в света на големите. Носеното бебе прекарва голяма част от времето плътно до своя родител и така има възможност директно да наблюдава комуникацията и взаимоотношенията около него. Тези деца растат спокойни и самоуверени, защото са имали достатъчно време да изследват и възприемат моделите на поведение в света на големите.
 15. По-спокойни,задружни и сплотени семейни отношения. Когато бебето се появи на бял свят, стресът за родителите също не е малък. Безсънните нощи, непрестанният бебешки плач и тоталната промяна на режима могат да имат доста пагубни последствия за взаимоотношенията между родителите. Но от всичко изброено по-горе става ясно, че бебеносенето прави малките съкровища много по-спокойни, близостта с носещия им дава така важното за тях чувство, че са защитени, а постоянният контакт с нас,ги прави щастливи. А щастливото бебе плаче по-малко, спи по-добре, храни се по-лесно и не спира да се отблагодарява на мама и тате с най-сладките усмивки на света!

Носенето на бебе в слинг и ергономична раница има много ползи, както видяхте. Ние от Сгушени сме се убедили сами във всяка една от тях, защото така отгледахме нашето дете. Вярваме дълбоко, че тази практика, ще помогне на много семейства да улеснят ежедневието си. Разпространението на ползите от носенето на бебе в слинг или ергономична раница отдавна е наша кауза, затова и поемаме пълната отговорност да застанем до вас в първите Ви стъпки към този вълшебен свят и да Ви помагаме, докато не се почувствате спокойни и уверени, че правите най-доброто за вашето бебе!

*Текстът е обект на авторски права и за неправомерното му използване, както и на части от него,  без разрешение или цитиране на източника, ще бъде търсена съдебна отговорност.

Раници TULA

 • НОВО
Виж Всички

Слингове Caboo

Виж Всички

Leave a Reply