Ако сте бебеносещ родител, сигурно поне веднъж сте чували от по-възрастните хора коментари от рода на „Такова чудо не е имало по мое време”. Оказва се, че това твърдение всъщност е доста невярно. Сега ще Ви разкажем защо…

Носенето на бебе в носилка е традиция, която започва своята история, откакто човечеството съществува. Още в най-древни времена, когато хората са живеели на племена и са оцелявали във враждебната среда, са се местили от място на място и са ловували непрестанно, за да си осигурят прехрана и подслон. Замислете се как са се придвижвали в тези обширни пространства със семействата си. Тогава не е имало автомобили, бебешки колички, нито каквото и да е било друго средство, с което да си улеснят живота. Е,единственото, което са могли да направят, е да носят на ръце невръстните си деца.

Правим малък скок във времето 8000пр.н.е. , когато тези племена започват да се установяват трайно и да облагородяват териториите, които са си избрали. В отглеждането на най-малките, отново носенето заема основна роля, защото родителите трябва да подсигуряват прехраната. Любопитен факт е, че в много от древните култури има открити скални изображения, на които ясно се вижда как майките държат бебетата, както на ръце, така и увити в „шалове”, сплетени от треви, листа или други подходящи подръчни материали!

Тези познания не остават скрити и различни народи по цял свят през вековете започват да ползват този метод.Всичко, което е подходящо и може да „носи” бебето започва да се ползва активно. Няма нищо чудно в това, защото по същество, това е най-естествената и близка до природата практика в отглеждането на децата, достъпна за абсолютно всеки човек.

 

 

Едно от най-известните древни изображения на носеща жена, е открито в Египетска гробница и ни дава поглед върху многовековната история на бебеносенето. На скалната картина ясно се вижда увито в парче плат (подобно на слинг) бебе, което е сгушено в прегръдката на жена (вероятно неговата майка).

 

 

Ако продължим напред към Европа в Средните Векове и Ренесанса, когато пък изкуството е било на почит, ще открием  запазени стотици хиляди картини на известни и не чак толкова известни художници. Те са запечатали, освен битието на хората, също и много други любопитни моменти. Мъже и жени, които носят своите деца отпред, на хълбок или на гръб в различни по материал и форма парчета плат, люлки и носилки подобни на кошове. Може би една от първите картини,които ни грабват вниманието е от 1250сл.н.е. , св.Кристофър, носещ младият Иисус в парче плат, подобно на ринг слинг.

Може би тук е моментът, да кажем, че ако в днешно време има научни изследвания, които доказват смайващият ефект от носенето на бебе в носилка върху психологическото развитие на малкото човече, както и по-добрата връзка с родителите, в онези далечни дни, това не е била основната идея. Жените и мъжете са работили на равно. Осигуряването на прехраната е бил основният стимул да се намери решение, което да помогне на семействата да са по-гъвкави. Адаптираните млека не са съществували и кърменето е било основна храна на бебето. А за да бъдат задоволени всички потребности на детето, майката е трябвало да го взима навсякъде със себе си. Тогава бебеносенето е било въпрос на оцеляване!

 

Друг любопитен момент е, че ако към днешна дата в световен мащаб правилното  носене на бебе в ергономична раница или слинг , означава то да е в поза „жабче” , то в миналото това как е позиционирано бебето в носилката изобщо не е било на дневен ред. През Средните Векове (а и преди това в Римската и Гръцката империя) , е било особено разпространено повиването на бебето , така че крачетата да са прави и долепени едно до друго, за да е „прав” и морала на детето. Има хиляди картини, на които се вижда как повитото бебе е поставено в нещо, като дървена кошница/касетка с въжета , които минават през раменете на носещият. Та, както казахме, в онези векове, всичко е било въпрос на оцеляване и приспособяване към средата.

 

 

 

Съществува период (средата на 20ти век ) , в който се е смятало, че бебето не трябва да бъде гушкано, носено и милвано, защото ще се „разглези” и е оставяно часове наред да плаче, докато не се изтощи от рев и заспи само. Смята се, че така се раждали и възпитавали перфектните войници, все пак средата на 20 век е много размирно време в Европа. Тази практика е в пълен противовес с концепцията на привързаното родителство и със сигурност е допринесла за отглеждането на поколение, което е било емоционално лишено от любов. Това е било време, в което ползването на носилка е било характерно само за най-бедните прослойки, защото модерната инженерна мисъл е била сътворила бебешката количка!

А как започва модерната история на бебеносенето?

През 1972г. в Германия се появява Didymos – първата компания, която започва да произвежда тъкани слингове. През 80те се появява ринг слингът, който е лансиран от д-р Уилям Сиърс и неговата съпруга. Тогава за пръв път се появява и терминът „привързано родителство”.

А след 1990г. започва активно производство на пособия за бебеносене – слингове, кенгуру за бебе , ергономични раници и др. Те навлизат силно в ежедневието на семействата с малки деца по цял свят и така бебеносенето бележи своето възкръсване.

Както става ясно, слингът и ергономичната раница са всичко друго, но не и мода. Забързаният начин на живот, нуждата от лесен и бърз начин на придвижване в големият град и още куп фактори са в основата на все по-голямата нужда от бебеносенето.

А сега Ви предлагаме да разгледаме и традиционните носилки по света! Азия, Африка, Америка, Европа, Австралия… няма място на света, където бебеносенето да не се е практикувало под една или друга форма. Слингове, кошове, преносими хамаци… Пъстра феерия от цветове, материи, форми и конструкции!

 

 

А за финал искаме да Ви покажем и още една носилка. България също има история в бебеносенето. Традиционната българска носилка се нарича цедилка. Изработена е от тъкан памук и е била украсена най-често с мотиви, характерни за фолклора ни.

Фантастично, нали? Толкова много история и традиция, събрана на едно място! Това е то бебеносенето – магия пренесена през вековете, помагащи на семействата да отглеждат своите деца близо до сърцето им!

А ето и линкове към актуалните носилки в днешно време: слинг и ергономична раница. Страхотна трансформация нали 🙂 ?!

 

 

 

*Текстът е обект на авторски права и за неправомерното му използване, както и на части от него,  без разрешение или цитиране на източника, ще бъде търсена съдебна отговорност.

Leave a Reply