Практични идеи за топли сгушени разходки в студено време

Температурите навън падат… Ами сега? Как да облека детето, за да му е топло?

Знаем, че всички родители имат едно основно притеснение – как да облечем бебето през зимните месеци, за да не му е студено и да не настине. И за да не се тормозите и вие с този въпрос, сме ви подготвили 10 практични идеи и няколко съвета, за да сте спокойни, че разходките навън, ще продължат да бъдат така приятни, дори и в най-студените дни…

Е, винаги може да си останете и вкъщи, уютно сгушени в леглото, но това е друга тема.

Няма да се бавим и за почваме с първото предложение!

1.Яке за бебеносене.

Не случайно започваме с него. Якетата за бебеносене са най-удобният, лесен и топъл вариант за бебеносене в студено време. Обгръщат плътно мама и бебе и ви защитават от дъжд, вятър и сняг. За предпочитане са по-дългите модели, с топла подплата и горен водо и ветроустойчив слой. Хубавите якета, изработени от качествени материали са по-скъпи, но инвестицията си заслужава всяка стотинка, защото след периода на бебеносене, прибирате  разширяващата приставка за бебето и ви остава едно топло зимно яке, което може да носите още много зими подред.

Как трябва да е облечено бебето под якето?

Няма нужда от допълнително облекло, щом сте с яке за носене на бебе.

Но ако якето ви е тънко и недостатъчно подплатено, то помислете за комбинация от по-топли дрешки за бебо. А ако е късо, то задължително обуйте крачетата на бебето с ботушки и/или гети.

2.Суитшърт за бебеносене.

Пролет и есен, когато температурите са променливи и в голям диапазон, суитшъртът е доста добър вариант, но в зимно време и при по-ниски температури и висока влажност на въздуха , няма как да ви свърши работа. Най-често те се изработват от памук или полиестер (полар). С подобен успех, може да използвате и по-широка жилетка тип „прегърни ме”, като в по-ветровити дни ще е добре да добавите шапка и шал към облеклото на бебето.

Как трябва да е облечено бебето под суитшърта?

В зависимост от дебелината на бебеносещата дреха и температурите навън, може да няма нужда от допълнително облекло в по-топлите дни. При понижени температури може да добавите още един кат дрешки върху бебето. Обърнете внимание на вратлето и главичката, крачетата и стъпалата, тъй като крайниците най-бързо стават студени.

3.Покривало за бебеносене

Има различни видове покривала за бебеносене. Едни са подходящи за есен и пролет, други за зимата, а има и трети вариант комбинирани покривала, подходящи за всички сезони. Повечето се регулират на ширина и могат да се ползват от раждането до около 2г. възраст. Другият плюс е, че могат да се носят и от мама, и от тате, защото не са на размери , за разлика от якетата и суитшъртите. Добрите покривала са изработени от висококачествени материи и гарантират водо и ветроустойчиво покритие и имат качулка за бебето.

Могат да се носят по няколко начина – под вашето яке или върху него. Ние препоръчваме раницата с бебето да не е върху вашето яке, а под него, тъй като е възможно презрамките на носилката да се пързалят при „хлъзгава” материя, което ще създава сериозен дискомфорт.

4.Приставка за бебеносене

Приставките са страхотен вариант, ако не ви се купува ново яке, а желаете да превърнете вашето собствено в яке за бебеносене. А защо не и якето на таткото, ако и той носи бебето ви в носилка. Възможно е да посетите шивач, който да ви изработи такава или да си закупите готова. Често се налага да пришиете цип от вътрешната страна на вашето яке, който да съвпада с този на приставката или да смените изцяло циповете, защото има над 500 различни прозиводителя на и шансът да съвпаднат е сравнително малък. Съществуват няколко модела, като основните разлики са в начина на прикрепяне към якето – с цип , с щипки или с копчета. Залагайте на тези с цип, защото при моделите с щипки и копчета, нахлува студен въздух през дупките и често закопчаващите елементи се чупят.

5.Поларен гащеризон за бебеносене

Гащеризончетата са страхотен вариант на топла, но дишаща дрешка, която може да влезе в употреба през сезоните пролет/есен , както и през зимата. В по-топлите дни я ползвайте, като горна връхна дрешка по време на разходка, а през зимата под покривало или ако сте с по-тънко яке за бебеносене. Удобен и лесен вариант за бебеносене, тъй като материята не е обемиста и позволява бебето да се чувства комфортно и не ограничава движенията му. При мокро време може да се комбинира с дъждобран или покривало за бебеносене. Качествените гащеризончета често са с кройка, която е с удължители на ръкавите и крачолите, за да могат да се превърнат в ръкавички и чорапки , което е полезно в студено време.

 

6.Памучни или вълнени гети

Любимият ни аксесоар за студено време! Гетите идеално покриват крачетата на вашето бебе, лесни са за обуване и могат да се носят във всякакви комбинации – под/над  панталонче, чорапогащник, гащеризонче. Стават, както за малко бебе, така и за проходило дете, а след време може да се носят и като ръкавички без пръсти.

7.Ботушки за бебеносене

Когато носите своето бебе в слинг или раница, е изключително важно да се погрижите за крайниците да са топло облечени, особено ако сте с покривало или гащеризонче. Изберете ботушки, които са с връзки с затягане или велкро лепенки, за да е сигурно, че няма да изгубите ботушките по време на разходка.

8.Шапка шлем и шапка с яка за двама

Всяка баба ще ви каже, че без шапка навън не може! И се съгласяваме на 100%. Според нас, още по-добър вариант е шапката да продължава надолу, като яка, която да покрива раменете и гърдите на бебчето ви. А ако носите с покривало, в чийто комплект не е включена яка за родителя, то шал за вас е задължителен!

 

И така, нека обобщим!

С яке за бебеносене е най-лесно и удобно. Ако не желаете да инвестирате в яке, то опцията с универсална приставка , която да сложите на вашето яке , е чудесен и бюджетен вариант.Е, винаги остава възможността да присвоите якето на мъжът ви.

За междинните сезони може да правите различни комбинации, в зависимост от това какво отговаря най-добре на вашата динамика в ежедневието и спецификите на климата във вашето населено място. Най-практично е обличането на няколко ката, топли и „дишащи” дрехи. Каквото и да изберете , помнете две много важни правила за безопасност:

  • Осигурявайте приток на въздух на сгушеното бебе и следете главичката му да е обърната на една страна, за да диша спокойно.
  • Носилката се явява още един кат плат, а вашето тяло излъчва топлина също.Внимавайте да не го прегреете.

 

Ние от Сгушени НЕ препоръчваме при сняг, лед или киша да носите бебето на гръб! Опасно е по разбираеми причини.

И последно, но не по важност, не препоръчваме обличането на обемни зимни космонавти, защото се компрометира правилната ергономична позиция на бебето в носилката!

 

В Сгушени сме подбрали богата селекция от облекла за бебеносене и в годините сме имали възможността лично да се убедим в практичността на всеки от тях, ползвайки ги с нашите две деца. Специализирани сме в предлагането на якета за бременност и бебеносене и познаваме прекрасно спецификите на тези продукти! Затова не се колебайте и ако имате въпроси или желаете да направите най-добрият избор за продукти за зимно бебеносене, сте добре дошли при нас!

Защото знаем колко е важно да сте сгушени на топло през зимата… <3

Leave a Reply