Безопасността и правилното позициониране на бебето в ергономична носилка е от голяма важност, както за здравето на детето, така и за родителя.

TICKS правилата са кратко и точно напътствие, което има за цел да помогне на всеки родител, показвайки на какво е важно да се обърне внимание и кои са основните елементи по време на бебеносене.

Ето ги и тях:

  • Стегнато- Слингът и ергономичната раница трябва да са стегнати добре, след поставяне на бебето, но така, че да е удобно и за вас, и за него. Хлабавото нагласяне може да доведе до неправилна стойка, проблем с дишането или болки от носене при родителя.
  • Добра видимост- Бебето трябва да е поставено така, че да имате постоянна видимост към лицето му във всеки един момент. Дихателните пътища – уста и нос трябва да свободни, затова не трябва има плат върху тях.
  • На целувка разстояние – Трябва да поставите бебето в носилката, достатъчно високо, така че, като наведете глава, да можете да го целунете по главичката.
  • Брадичка повдигната нагоре – Винаги следете за позицията на главичката на бебето, докато е в носилката. Не позволявайте да я навежда напред и надолу. Трябва да има разстояние поне два пръста между брадичката и гърдите му, за да не се възпрепятства дишането.
  • Поддръжка на гърба – Бебето трябва да е поставено в препоръчителната поза „жабче”, при която колената идват над нивото на таза (ориентир буквата М), а гръбначният стълб запазва естествената си извивка, наподобяваща буквата С , без излишен натиск.

Фигура 1

На фигура 1 може да видите как се променя позицията в различните етапи на развитие на гръбначния стълб на бебето. Обърнете внимание на позата, в която стоят крачетата свити нагоре в колената в първите месеци и С-образната форма на гръбчето. Ще забележите, че с времето колената се преместват надолу и се разширява ъгълът на разкрача на бебето, както и че постепенно от свито в ембрионална поза, бебето започва да изправя своята стойка.

Когато са спазени тези пет основни правила, носенето на бебе в ергономична носилка е правилно и вие може да сте спокойни, че правите най-доброто за него.

След като е ясно, че бебето трябва да бъде поставено в поза „жабче”, при която колената идват над нивото на дупето,която е пряко свързано с превенцията от дисплазия на тазобедрените стави, можем да си обясним и защо не е препоръчително да се носи в кенгуру за бебе (при което крачетата на бебето висят надолу,а гърбът е силно притиснато напред) а само в слинг или ергономична раница.

 

Ние от Сгушени, знаем колко може да е трудно началото и затова държим да знаете, че заставаме плътно до вас в първите Ви стъпки със слинг или ергономична раница! За всякакви въпроси, може да се свържете с нас, а ние с радост ще Ви помогнем!

*Текстът е обект на авторски права и за неправомерното му използване, както и на части от него,  без разрешение или цитиране на източника, ще бъде търсена съдебна отговорност.

Ергономични Раници и Слингове

Виж Всички

Leave a Reply