Как да изберем подходящата носилка, според възрастта на бебето?

Първите стъпки в бебеносенето понякога са несигурни, бавни и неясни.

В Сгушени знаем това много добре, защото ясно помним как сме се лутали в морето от информация, когато се роди първата ни дъщеричка. Разбираме прекрасно вашите притеснения и най-важното… за нас няма глупави въпроси. Затова чувствайте се спокойни да ни питате всичко, което не ви е ясно. На драго сърце, ще ви въведем в света на бебеносенето!

Защо създадохме тази статия?

Първата и основна причина е, разбира се, за да сме ви полезни. Това е всъщност и най-важната ни задача. Като специализирано пространство за бъдещи родители, създаването на Сгушени, от самото начало е с такава идея.

Втората е, че голям процент от родителите неволно се подвеждат от информацията, която всеки производител посочва за своя продукт и точно тук идва голямото объркване.

Но, бъдете спокойни, когато стигнете до края на тази статия, всичко ще ви бъде ясно! За ваше улеснение, подготвихме една полезна и ясна илюстрация, на която сме описали всички видове носилки от каква възраст са подходящи, така че да можете лесно и бързо да определите към кой вид продукт да се насочите.

И така, нека започваме!

Защо възрастта на бебето е толкова съществена при избора на носилка?

Всеки възрастов етап се характеризира с определени промени в опорно-двигателния апарат в развитието на бебето. При правилното ергономично носене на бебе, това е водещо. Ако вече сте чели другите ни статии, знаете, че гръбначният стълб на малкото човече се „разгъва“ през цялата първа годинка, че и след това. В следствие на тази и други промени, детето постепенно преминавана от ембрионалната поза при раждането до стабилно ходещ малък човек.Именно, за да поддържаме тялото в правилна „позиция“ и да не му вредим с неподходящи носилки, следва да подбираме внимателно продуктите, с които го носим. Ето защо винаги започваме с въпросa „На каква възраст е бебето ви?“. Е, има и други въпроси, но за тях някой друг път ще споделим.

Има ли универсална носилка, с която можем да носим, както новородено, така и пораснало дете?

Има и тя се нарича тъкан слинг шал. Тъканите слингове са дълги парчета плат със специални оплетки, които се връзват по различни начини и обгръщат тялото на бебето и носещия родител в една перфектна прегръдка. Различават се по материя, размер и грамаж. Има няколко основни начина на връзване, като за усвояването им не се изискват специални умения. Подходящи са, както за носене на новородено, така и за пораснало дете, благодарение на здравината на плата и възможността да се правят различни връзвания, така че да се постига по-висока степен на поддръжка на тежестта на тялото на бебето. Съветваме Ви да залагате на качествени марки, притежаващи всички необходими сертификати и нещо още по-важно… не се отказвайте, ако не ви се получи връзването от първия път. Препоръчваме ви да прочетете статията ни ОСНОВНИ TICKS ПРАВИЛА ЗА ПРАВИЛНО БЕБЕНОСЕНЕ , преди да започнете с първите опити.

На всички продукти се посочва долна граница 0+м. или 3,2кг.. Това не означава ли, че всички те са подходящи за моето новородено бебе?

Да, това би следвало да означава, че ергономична раница Х е подходяща за вашето новородено бебе, ако е с тегло над посоченото, но всъщност ние съвсем категорично НЕ ви съветваме да го слагате в нея. Има ред причини, поради които за всяка възрастова група има подходящи носилки. Разковничето най-общо казано се крие в развитието на гръбначния стълб на бебето и тазобедрените стави. Други причини пък са пряко свързани с безопасността на бебето. Както по-горе споделихме, всяка възраст има своите специфики в развитието на опорно-двигателния апарат. За новородени бебета съветваме да се ползват само и единствено слинг – тъкан, еластичен, ринг слинг или хибриден слинг Caboo. Ергономичните раници пък са за бебета над 3-4м. възраст и то при условие, че носилката е с възможност да се регулира, както на височина, така и на ширина ( има се предвид платката , в която седи бебето ).

Тук е важно да направим уточнение, че всеки модел ерго раница има различни характеристики. Някои модели са по-адаптивни към размерите на малки бебета, а за други е добре да се изчака бебето да е на минимум 5м. възраст. Не се подвеждайте по посочените горна и долна граница на килограмите в описанието на продукта. Това са единни стандарти, които всеки производител следва, когато продуктът му преминава през тестове за сертификация.

Сега вече разбирате, че причината да препоръчваме една или друга носилка е достатъчно основателна и се дължи на най-вече на желанието ни да ви предложим най-доброто за вашето бебе.

След като отговорихме на най-често задаваните въпроси, е време за кратка разходка из света на бебеносенето с няколко насоки, как правилно да се ориентирате към подходящият, според възрастта на вашето бебе , продукт. За Ваше улеснение създадохме и тази инфографика, на която сме описали кой продукт от каква възраст е подходящ за ползване:

В Сгушени сме събрали перфектна селекция от слингове , хибридни носилки и ергономични раници за носене на бебе. Всички те са на марки, които във времето са се доказали с качество, безопасност и удобство, както за бебето, така и за родителите. Освен това, нашият сертифициран консултант по носене на бебе, е винаги на разположение да отговори на вашите въпроси, а екипът ни е перфектно обучен, за да може адекватно да подбере най-подходящата носилка, спрямо всички критерии, които трябва да бъдат взети под внимание.

 

  • Ако вашето бебе е новородено, то със сигурност тъкан слинг, ринг слинг, еластичен слинг или слинг Caboo са най-добрият избор. Всички те са идеални за малки бебета. Ако искате да започнете да бебеносите буквално от първите дни след раждането, то тъканият слинг и ринг слингът са безспорно най-адекватен избор, като е добре да изберете продукт с по-ниска до средна плътност.
  • Ако вашето бебе е над 1м. възраст, с височина поне 54см. и с успешни опити да задържи изправена главичка за кратко, то може да се ориентирате към хибридна носилка. Тук е важно да отбележим, че от всички продукти на пазара, единствено Manduca Twist може да се приспособи към размерите на съвсем малко бебе, но все пак препоръката ни е да изчакате да навърши 1 месец.
  • Ергономичните раници с регулируем панел са вашето решение, ако бебето ви е над минимум 3м. възраст и има височина поне 62см. Тъй като всеки модел е с различни характеристики, при някои ранички трябва да се изчака бебето да е дори още по-високо, за да е сигурно, че платката ще му „пасне“ в най-тясна позиция.

 

Следва едно важно уточнние.Изключение от всичко описано по-горе правят бебета, родени с ниско тегло, преждевременно родените бебета или със здравословен проблем. В тези случаи, подходът е друг и е най-добре да се направи консултация, за да се избере най-адекватният вариант.

 

И така, вече вярваме, че ще ви е по-лесно да направите своя избор. А ако все пак срещате затруднения, то нашият екип е на среща да отговори на всичките ви въпроси!

Желаем Ви приятно бебеносене,

Сгушени сърце до сърце!

 

 

Статията е подготвена от Кристина Пондева,

Сертифициран консултант по бебеносене, детски сън и кърмене.

 

*Текстът е обект на авторски права и за неправомерното му използване, както и на части от него,  без разрешение или цитиране на източника, ще бъде търсена съдебна отговорност.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply