Бебеносенето в топлите месеци понякога може да се превърне в истинско предизвикателство. Притесненията около високите температури, жаркото слънце, обилното потене и сгушеното в слинг или раница за бебе са все по-големи с наближаването на лятото. И има защо да се замисляте по темата. E, за да не губите време в търсене на решение как да продължите да се радвате на щастливите сгушени разходки, сме Ви подготвили тази статия, в която ще откриете куп полезни и практични решения.

НО… преди всичко, ви молим да си представите следната картинка – горещ  летен ден с температури от 30+ градуса, часът е 12ч.  на обяд, жарко слънце , въздухът е сякаш застинал, птичките са се скрили на сянка… Вие ще излезете ли на разходка с вашето бебе в часовете, в които е най-горещо?

Вярваме, че ще постъпите разумно, като изчакате слънцето да намали силата си, температурите да не са в пика си и чак тогава ще изведете навън малкото съкровище. Часовете преди обяд и късния следобяд са най-приятни за разходки и крият по-малък риск да прегреете бебето.

И въпреки това, ако ви се налага да излезете, когато е все още доста топло, следващите редове са важни!

*  Подбирайте по възможност сенчести маршрути.

*Сложете шапка на бебето (светла, мека, памучна с козирка, която да пази главата, лицето и вратлето на бебето от слънцето. Ако обичате да носите шапки, то със сигурност няма да е излишна една и за вас. Чадър, с който да си пазите сянка, също е добър вариант.

*Заложете на качествен слънцезащитен крем, както за вас, така и за бебето и задължително намажете крачетата, раменете и ръчичките му( откритите части на тялото му ).

*В най-топлите дни, не се притеснявайте да оставите бебето само по памперс, а между вашето и неговото тяло може да сложите тънка тензухена пелена. Удобни по-широки дрешки са за предпочитане. Избягвайте изкуствените материи в облеклото, те изпотяват и могат да предизвикат дразнение по кожата на детето. Винаги е добра идея да носите резервни дрехи, в случай, че много се изпотите.

* Ако кърмите, не забравяйте, че в по-топлите дни , бебетата имат нужда от по-често сукане. Ако бебето Ви е на АМ, то задължително проверете дали имате достатъчно вода във раницата/чантата. В горещините бебето има нужда от много повече хидратация.

ВАЖНО: Ако излизате с количка и комбинирате возене в нея и носене в слинг или ергономична раница , то искаме да кажем нещо, което е изключително важно! Знаем, че всяка майка иска да осигури спокоен и пълноценен сън за своето бебе. Ето защо и гледката на бебешки колички, плътно покрити с пелени отгоре, които да пазят сянка, докато бебето спи , е често срещана гледка. НО тези пелени спират циркулацията на въздуха в кошчето на бебето и в резултат на това, температурата вътре се повишава рязко. Стремете се , при изборът на количка или лятна количка , сенникът да е достатъчно голям и да покрива хубаво бебето. Забравете за покриването с пелена! Използвана така, в топлите дни, тя е опасна за вашето детенце и лесно може  да го  прегреете.

Нека поговорим и за още една тема, която силно обърква майките, които тепърва започват да се интересуват от носене на бебе в слинг или ергономична раница.

Ако прекарвате време в четене по форуми и групи и търсене на мнения, то е доста вероятно в главата ви да настане истинска каша. На въпросът коя носилка е най-добрата за лятото, ще бъдете обстреляни с множество предложения. Всяка майка споделя опит и дава препоръки, но често те са сведени единствено или най-често до нейния личен опит. А ние знаем, че това което работи за едни, може да не проработи при други.  Правилният избор на носилка е нещо, което е толкова индивидуално, че категорично можем да го сравним с избирането на нови обувки. За това, най-полезно би било да се възползвате от консултация по бебеносене с нашият сертифициран консултант и да получите индивидуално решение. То ще бъде съобразено изцяло с вашите нужди, специфики в телосложение и предпочитания. Имате възможност и да вземете избраната от вас носилка първо под наем и ако нямате забележки след тест периода, тогава да пристъпите към покупка.

И така, да продължим с полезната информация и най-често задавания въпрос.

Коя е най-подходящата носилка за лятно бебеносене?

Без съмнение, ринг слингът е непобедим, когато говорим за комфорт при високи температури. Защо? Защото минава само един слой плат върху тялото на бебето. Тоест минимално количество плат – максимална проветривост.Бърз, лесен и удобен, той може да бъде ползван както за новородени бебета, така и прохождащи деца.

Коя е най-подходящата ергономична раница за лятно бебеносене?

Тук има няколко възможни отговора.

1.Ергономична раница с мрежест панел

Заложете на ергономични раници с мрежест панел. Този вид ерго раници все повече се предпочитат, защото позволяват въздухът да циркулира свободно през мрежата и така изпотяването чувствително се намалява. Ergobaby и Tula имат сериозна преднина и богато разнообразие от цветове и модели. Сериите им се казват Cool Air Mesh при Ергобейби  и Coast при Тула. А най-новият модел на Ergobaby Omni Breeze e обявена  за проветривата ерго раница сравнена с подобни модели на водещи марки.

Тук е важно да разбием и вечния мит, че раниците с мрежест панел не са подходящи за зимата. Всъщност сте са всесезонни. Бъдете спокойни, ако вече имате такава раница и просто прочетете статията ни за Зимно бебеносене, за да научите всичко необходимо за това как да направите зимните ви разходки топли и приятни.

2.Ергономична раница от тъкан слингов плат

Втората опция е да заложите на ергономична раница от тъкан слингов плат с ниска или средна плътност до 260-270гр. Както често казваме, тъканият слингов плат „диша“.100% памук или в комбинация с лен, със сигурност са подходящ вариант за топлите месеци и отново попадат в категорията всесезонни носилки. Имаме 3 супер предложения от тази категория. Разкошната раница Isara The One – тънка и проветрива, любимата ни Tula със серията Linen от лен в красиви нежни цветове. И не на последно място ергономичните раници на LennyLamb.

3.Ергономични раници от тънка и бързосъхнеща материя с UPF 50

Тънка, като лист хартия и с олекотени презрамки и колан за кръста на родителя, представяме Ви Tula Lite. Перфектна за горещините и за майки и бебета с динамично ежедневие.Изключотелно лека , побира се джобче и се трансформира в чанта за кръст, за да ви е винаги под ръка. Подходяща и за разходки на плажа, защото е от специална бързосъхнеща и влагоотвеждаща материя и има слънцезащитен фактор UPF 50.

 

Каква носилка НЕ препоръчваме за новородени бебета и лятно бебеносене?

Със сигурност трябва да имате едно на ум, ако имате новородено бебе и дебел вариант еластичен слинг! При еластичните слингове, връзването е трипластово. Тоест върху бебето ви има 3 ката плат. Докато го пишем, чак ни стана горещо… И все пак, всяко правило има изключение, нали така?Изключението тук се нарича слинг Ergobaby Aura. Това е най-тънкият еластичен слинг, до който сме се докосвали. Ако възнамерявате да го ползвате само вкъщи и температурата във вашия дом се регулира с климатик, то еластичният слинг няма да е проблем, но разбира се, бебето ви трябва да е облечено много леко, а може и само по пелена (многократна/еднократна). И тук отново може да си помогнете с тънка тензухена пелена между вас и бебето, която да „попива“ изпотяването от контакта на кожа в кожа.

За новородени бебета, родени през лятото е най-удачно да заложите на тъкан слинг  или ринг слинг от памук или в комбинация памук/бамбук, памук/лен, че дори и вълна.

 

И така , нека обощим.

Лятното бебеносене може да е прекрасно, стига да сте се съобразили с високите температури. Изберете носилка, която да е проветрива, ако предстои най-интензивното бебеносене да се случва именно в топлите месеци.

По възможност, излизайте сутрин и привечер. Носете си резервни дрехи и за вас, и за бебето. Редувайте с возене в количка и търсете сенчести паркове, улици. Следете бебето за сигнали за прегряване. Предлагайте често вода/кърмене. Може да си вземете ветрило, с което да се разхлаждате. Мислете за панела на раницата за бебе или съответно слинга , като за 1 кат дреха. Памучно боди или потниче/тениска отдолу е абсолютно достатъчна,а в горещите дни, не се притеснявайте да оставите детето без дрешки, все пак най-важно е да му е комфортно.

В горещите дни, истината е, че няма как да ви обещаем , че няма да се потите, но поне знаем, че ако прилагате нашите съвети, то със сигурност, ще успеете да се чувствате една идея „по-прохладно“, докато сте сгушени с най-ценното ви , вашето малко бебе!

 

Сгушени е специализиран магазин за продукти за бебеносене и е основан от сертифициран консултант по носене на бебе. Чувствайте се свободни да ни задавате всякакви въпроси. При нас ще получите достоверна, проверена и професионална насока. А разнообразието от сертифицирани продукти, които поддържаме, ни позволява да сме гъвкави и да намерим наистина най-подходящият продукт за носене за вас и бебето ви!

Искрено Ваши!

Leave a Reply