раница за бебе„В момента, в който го сложа в раница за бебе и започва да плаче!”

Едно изречение, което често чуваме…

Защо се получава така? Наистина ли бебетата не искат да бъдат носени? Какви са възможните причини? Има ли непрояло дете? О… това последното май не е по темата. Или пък е точно удар в десетката? Предстои да разберете в текста надолу.

Въпреки, че няма официална статистика, можем да кажем, че доста често се случва родители да споделят, че бебеносенето не се е понравило на бебетата им. Слинг за бебе или ерго раница са се оказали абсолютно неуспешна покупка и са хвърлили не малка сума на вятъра…

Ние вярваме, че няма бебе, което да не обича да бъде носено, независимо дали на ръце или в слинг или ергономична раница и опитът ни дотук го доказва. И за да сме Ви максимално полезни , ще разгледаме възможните причини защо някои бебета реагират бурно и негодуват при всеки опит да ги носим.

Най-любимото място за едно бебе е несъмнено прегръдката на родителите му. Ето защо би следвало в момента, в който го сложим в носилката,  да се успокои и заедно да се насладите на приятни сгушени моменти. Но ако това не се случи, ето върху какво да обърнете внимание:

  1. Гладно е – когато е време за хранене, последното нещо, което ще ви позволи бебето да направите, е да го носите. Препоръчваме Ви слагате бебето, когато всички негови нужди са задоволени. Имайте предвид, че ако кърмите, това може да се случи и в носилката, но за целта е добре да сте усвоили, както кърменето, така и боравенето с носилката. И още една препоръка от нас – след хранене, изчакайте 15мин. да слегне храната , особено в първите месеци на бебето и задължително при рефлукс.
  2. Топло му е – не забравяйте, че слинговете и ергономичните раница са като още един слой „дреха” върху бебето. Ето защо е добре да сте леко облечени, както вие , така и бебето. Заложете на дрехи от естествени материи и нека облеклото е на катове, за да се улесните, ако се наложи да разсъбличате бебето, защото му е станало топло. При лятното бебеносене може да оставите бебето буквално по памперс, а между вас и детето може да сложите тънка пелена. Избягвайте да стоите директно срещу слънцето в обедните часове. Ако видите, че бебето е много потно и зачервено, препоръчваме да го извадите от носилката, за да се охлади.
  3. Спи му се – някои бебета много трудно се отпускат да заспят или са свикнали с определен ритуал при заспиване. Ето защо е възможно в началото да реагира бурно, когато му дойде времето за сън, но с времето ще свикне да се отпуска за сън и в носилката.
  4. Скок в растежа – често по време на така наречените „скокове в растежа”, бебетата променят до неузнаваемост държанието си. Много често стават по-капризни и реагират бурно на всякаква промяна и външна стимулация. Опитайте пак след няколко дни или седмица.
  5. Време е за WC – уверете се, че бебето е с чиста и суха пелена, понякога пълният мокър памперс ги дразни. Не препоръчваме да носите бебе, ако се е изходило наскоро. Добрата хигиена е важна за неговото здраве, затова нашият съвет е да сменяте редовно пелената на бебето.
  6. Колики – това са най-честите неразположения в ранна бебешка възраст, които тормозят истински бебето. Ако то страда от много силни колики, имайте предвид, че е възможно да не позволи да бъде носено. Пробвайте, когато е спокойно. Обикновено бебеносенето помага заради затоплянето в областта на коремчето от позата „корем в корем”.
  7. Неподходящ момент – бебетата също, като възрастните имат своите любими занимания. Уверете се, че не прекъсвате важен за тях момент, защото в противен случай, ще усетите гнева на малкият изследовател.
  8. Лошо поставяне в ерго раницата или слинга – бебето може да бъде твърде високо или твърде ниско позиционирано, спрямо торса на родителя. Освен това, може връзването в слинг или затягането на презрамките в раницата за бебе да е много стегнато или много отпуснато, което е предпоставка за сърдито бебе. Убедете се , че сте уцелили златната среда, в която бебето се чувства комфортно и е заело естествена ергономична позиция , спрямо възрастовия етап, в който се намира, както и че вашето удобство също е на лице. Правилното постяване на носилка не трябва да води до усещане за дискомфорт . Ако усещате такъв, значи има проблем или в поставянето или в избора на носилка.
  9. Неподходяща носилка – понякога причината за негодуванието на бебетата се оказва съвсем проста и видима. Ако вашето бебе е кисело и започва да плаче веднага, щом го сложите в носилката, то замислете се дали тя отговаря на всички условия за безопасно и комфортно носене. Нека си припомним основните правила : при здрави доносени бебета, ние от Сгушени препоръчваме носенето до 3.5-4м. възраст да е в слинг , а за бебета над 1м. възраст може и хибридна носилка, а ергономичните раници са за бебетата над 3.5-4м. възраст , като задължително условие е раницата да е с регулируем панел и носенето да е в позиция „бебето с лице към родителя”. Неподходящата носилка е възможно да създава напрежение в тазобедрените стави и гръбначначният стълб на бебето. Ако не сте сигурни в избора си на носилка, то ви препоръчваме да се свържете с нас, за да получите сигурна и професионална консултация.
  10. Стрес – Бебето усеща и най-малките колебания в настроянието на своята майка. Има безброй изследвания, които доказват, че съществува сякаш невидима емоционална връзка в отношенията дете-родител. Твърде вероятно е, ако сте изнервена, бебето ви също да се изнерви. Знаем, че понякога напрежението и умората идват в повече, но помнете максимата „спокойни родители – спокойно бебе” .

Различните възрастови етапи при бебетата имат свои специфики. Добре е да знаем кога какво се случва с нашето бебе, за да можем да си обясним някои от реакциите му.Това важи с особена сила през четвъртият триместър 0-3м. , когато бебето преминава през множество промени и се превръща от беззащитното малко вързопче в сладко пухкаво човече, което все по-добре се справя с предизвикателствата, както на заобикалящият го свят, така и с развитието на собственото му тяло.

Използвайте моментите, в които малкото човече е спокойно , за да го слагате в слинга или раницата. Често бавното и неуверено слагане на носилката вкъщи пред огледалото, изнервя бебетата.Тренирайте с плюшена играчка или нещо подобно, за да усъвършенствате действията си. Не бъдете статични, бебетата обичат движението.

Уважавайте детето си. Ако то категорично показва, че не желае да бъде носено, то не настоявайте, а се опитайте да откриете причината и да смените подхода. Както често казваме в Сгушени  „ няма непрояло дете”… така е и с бебеносенето. Понякога бебетата са „по-трудни” ,  друг път родителите се отказват още след първото слагане. Помнете, че с правилната нагласа и добра подготовка няма как да не се получат нещата, макар и понякога това да отнема по-дълъг период от време.

А ние от Сгушени, сме на ваше разположение, защото знаем, че индивидуалният подход е най-правилният подход! И за да сте спокойни, че ще се справите успешно, запазете час за консултация по бебеносене с нас. Също така  може да започнете своето бебеносещо приключение първо с носилка „Под наем” и едва тогава да закупите своя собствена. Как става това? Заповядайте в Библиотеката на Сгушени и изберете от разнообразните модели слингове и ергономични раници. Пробвайте за седмица или повече желаната от вас носилка и разчитайте на нашите професионални насоки и подкрепа през тест периода.

Сгушени е специализиран магазин за ергономични раници и слингове и зад създаването му стои сертициран консултант по бебеносене.Това е и причината да можете да откриете отговори на вашите въпроси и да разчитате на професионална помощ от нас.

Искрено Ваши 🙂

Leave a Reply