„Бебеносенето е мода и като всяко модерно нещо, със сигурност крие опасности” … Хайде на бас, че много хора си го мислят!
Е, честито! Това е първият мит, който ще разбием. Бебеносенето е вековна традиция по цял свят. Хилядолетия наред, хората са ползвали различни по вид и материал „носилки” тип слинг. Така те са отглеждали своите деца, във времена, когато не е имало бебешки колички, бебефони или люлки с 3 степени на вибрация и 10 приспивни мелодии и други благини на модерната инженерната мисъл.

Ще кажете, че вече сме в 21 век и е време да направим крачка напред. Така е! Съгласни сме, но някои методи си остават непроменени, именно защото са в основата на нашето съществуване и бебеносенето е едно от тях! Няма дете, което да не се успокои на секундата, щом бъде гушнато, защото няма по-безопасно място от прегръдката на мама и тате! Нали, така!

Ето и една наша публикация , която показва колко е древно бебеносенето всъщност.

Но, когато нещо ни е непознато , сме по-скоро склонни да го отречем, отколкото да го приемем, като нормално. Ето защо и съществуват някои направо невероятни схващания, които се реят в пространството от години и разбунват духовете… Вижте кои са 6 мита за бебеносенето и разберете каква е истината за тях:

1. Не го носи така… ще изкривиш краката на бебето така!

Признаваме си, това ни е изключително любима фраза! Но нека погледнем сериозно на нея. Възможно ли е да се изкривят краката на бебето при носене в слинг или ергономична раница?
Не, не е възможно!
Целият спектър на проблеми с крачетата, коленцата, ходилата и тазобедрените стави при едно бебе, доста често започва своето начало още във вътреутробния му живот. Има ситуации, при които може да се предизвикат проблеми и след като бебето се роди, нека ги наречем погрешни практики при отглеждането. Пример за това са „повиването” с изправени крачета при новородените или носене на ръце отново с прави, прибрани бедра, които могат да причинят луксация на тазобедрените стави.
Носенето на бебе в слинг/ергономична раница също така, няма общо с „Х„ или „О„ конструкция на коленете. Вътреутробната позиция на ембриона предполага кръстосани колена, което често им дава „О” – образна форма. Тези промени в коленните стави траят различно и са свързани с физиологичният растежен процес на бедрата и подбедриците. Подобни деформации подлежат на корекции и специалистите ортопеди ще ви дадат най-адекватен план за проследяване и лечение. Защо правилното ергономично носене в слинг за бебе или ергономична раница не може да причини изкривяване на крачетата?
Слинговете и добрите регулируеми ергономични раници и се нагласят според моментните размери на бебето. Това най-просто казано означава, че носилката поддържа бедрата на бебето в разкрач, такъв какъвто е нормален към даденият момент за него.
Позицията, която заема детенцето при носене в раница за бебе, следва естествените му етапи на развитие. Крачетата противно на схващането, „ че се разчекват” , всъщност имитират поза „жабче” , която е напълно физиологична и по никакъв начин не причинява изкривяване.

Извод: Правилното носене на бебе в слинг/ ерго раница не изкривява крачетата на бебето.

2. Не го носи, нека пореве малко… Ще го свикнеш само на ръце!

Всички се надпреварват да ти дават съвети… нормално , особено ако ти е първо бебе! Ще чуеш истории за бебета, които още от първият месец манипулират родителите си. Ще разбереш, че гушнеш ли бебето, за да се успокои- край… дотам си! Ще бъдеш навярно окуражавана да го оставяш да реве, за да ти е по-лесно после.
Нека сега си поговорим за четвъртия триместър. Това са трите месеца след раждането. Този период се характеризира с това, че бебето макар и родено, продължава да има огромна физическа нужда от мама… След като се появи в нашият свят, сърдечният му ритъм, дишането, терморегулацията все още не са установени. Заобикалящата го среда е в абсолютен противовес с условията, които е имало в майчината утроба. Опитайте се вие да се поставите на негово място… като не забравяте, че освен стресът от новия свят, не можете и да се обслужвате сами, дори чувството за глад е нещо непознато за вас и нямате досегашният механозъм за справяне с него. НО… има все пак едно нещо, което ви е познато. И то се казва МАМА. Да, точно така… Единственият човек, който може сякаш с магическа пръчица да успокои малкото бебе е неговата майка, защото то познава само нея. Гласът й, аромата на кожата й, движенията и походката й, са му познати от 9 месеца, прекарани в коремчето й. Бебето и майката са едно цяло, дори и след раждането.
И тук е моментът да кажем, че бебето има естествена нужда да бъде сгушено в прегръдката й. Там то се чувства защитено. И колкото повече топлина, грижа и защита усеща бебето през първите месеци, толкова по-лесно и безпроблемно ще се случи адаптацията му. Физическият контакт е изключително важен точно в този момент, не лишавайте малкото бебе от него!
И не се притеснявайте, няма да го свикнете на ръце. Съвсем скоро ще започне да показва характер и току виж се окаже, че е от бебетата, които не обичат да ги гушкат, мачкат, целуват, а предпочита да си стои кротко и да разпръсква неподражаем чар!
Извод: Бебетата не свикват на ръце, те имат естествена нужда от близък контакт с родителите си, особено в първите месеци след раждане.

3. Не го носи… Ще останеш без кръст!

За някои хора бебеносенето прилича на истинско мъчение… Носила си го 9 месеца в корема си, сега е ред да си починеш…
Добре, ама ти се пада бебе, което много плаче и има нужда от по-чест контакт с майка си. Инстинктивно знаеш, че като го гушнеш се успокоява, но пък носенето по цял ден на ръце, не изглежда най-адекватната опция. И тогава идва на помощ бебеносенето. Бебето е удобно настанено в слинг или ергономична раница, спокойно е, а мама може да продължи с ежедневните си дейности спокойно.

Много хора, които не са пробвали да носят със слинг или раница за бебе, смятат, че тежи, съответно се натоварват гърба, кръста и раменете.Изкривява се стойката и в резултат „оставаш без кръст” . До известна степен бихме се съгласили. Дори бихме казали, че има и групи хора, за които не е препоръчително да бебеносят.
НО при едно здраво физически тяло, без придружаващи заболявания и проблеми с опорно-двигателният апарат, с добро възстановяване след раждането и правилно подбрана и сложена носилка и при разумно ползване , тежест не се усеща! Ергономичните раници разпределят по чудесен начин тежестта на бебето по тялото на родителя , като напрежението се елиминира и бебето се усеща леко , като перце. Бихме добавили , че носенето в определени случаи помага и за по-бързо влизане във форма след раждането и изправяне на стойката. А движението е все пак здраве…

Извод: Носенето на бебе в слинг или ергоночмична раница няма да ви остави без кръст!

4. Не го носи… Ще проходи по-бавно!

Това е твърдение, което е абсолютно необяснимо за нас. Но все пак битува доста широко сред хората.

Прохождането при децата е сложен и дълъг процес и се случва по различно време, при някои бебета още към 8-9 месец , при други доста по-късно до към 16м. възраст. Освен това е съвкупност от психологически и физиологически фактори, които нямат никакво отношение към носенето на бебе в слинг или раница. Може да се каже, че някои бебета са по-любопитни, по-пъргави и се движат повече, което естествено води до по-бързо прохождане. Други са по-спокойни, по-пухкави и не са толкова активни, което прави по-бавно усъвършенстването на баланс и координация, оттам и прохождането. Разбира се, предишни падания, могат да оставят лош спомен и детето да изпитва известна плахост.
Така или иначе, децата имат естествена нужда да се движат, няма непроходило дете и бебеносенето по никакъв начин не забавя този процес. Много майки, дори с тъга споделят, че откакто бебето е проходило, не иска да стои в раницата и това е повече от нормално! Все пак, естественият стремеж на бебетата е да изследват света, а движението е начинът това да се случи.

Ние само ще кажем, че ако детето не показва признаци на скорошно прохождане ,а вече наближава 17-18м. възраст, то е добре да потърсите мнението на специалист.

Извод: Носенето не пречи на прохождането!

5. От толкова носене, ще го разглезиш!

Самостоятелност, дисциплина, самоконтрол. Възможно ли е едно 7м. бебе да контролира емоциите си? Ние бихме казали, че големи хора не успяват да го правят, та камо ли едно малко бебе.
Ще чуете мнения, че ако носите постоянно бебето на ръце/в слинг/раница, ще го разглезите. То ще се научи да Ви използва и ще се превърнете в майка-мъченица.
Това е един много опасен мит, защото всяка майка се притеснява да не отгледа едно разглезено дете.А знаете ли, че в началото на 90те г. на миналият век , в Европа е имало течение, което е насърчавало родителите да не докосват бебетата, да не ги гушкат, да не им говорят, с цел да отгледа емоционално независимо и силно поколение… Това не води до нищо хубаво, разбира се и единственият резултат е, че отглеждаш емоционално осакатени и празни души, които в контекста на войните през миналия век са се превърнали в перфектните войници.

Какво всъщност се случва по време на близкия контакт, който дава бебеносенето? Майката успява да изгради едно стабилно емоционално присъствие, което рефлектира на много нива след време в начина по, който се себеусеща порасналото човече. Замислете се, човек, който получава внимание, грижа и любов, се чувства пълноценен и има стабилен вътрешен мир. Е , това правим ние и с нашите бебета, макар и да не си даваме сметка. Дефицитът на внимание от страна на родителя, липсата на стимулация и комуникация могат да имат неочаквани последствия , като едно от тях е именно разглезеното дете…
Извод: Носенето на бебе в слинг/ерго раница няма да го разглези! Напротив, ще му даде усещане, че е обичано и желано.

6. Защо го носиш… ще се задуши така притиснато в теб!

-„ Момиче, извади го това бебе от тая чанта… виж го как се е отпуснало, сигурно му е тясно и не може да диша!”- ми каза една жена преди време на улицата.
Със сигурност на доста майки, които са си носили бебетата им се е случвало да ги доближи непознат човек, който да ги порицае, че ще задушат бебето си… Особено, ако бебето се е отпуснало и блажено си е поставило главица на майчината гръд!
Нека не се сърдим на подобни забележки, но и да погледнем обективно на ситуацията.
Бебето няма как да се задуши, когато е във вертикална позиция, главичката е на една страна, като брадичката е леко повдигната нагоре и дихателните му пътища са свободни.
Всяка майка ще разбере, ако има някакъв проблем и ще реагира мигновено, все пак майчинският инстинкт е нещо невероятно и работи безотказно!

Извод: Бебето ви няма да се задуши , ако сте спазили всички правила за безопасност.
А какви са те, може да прочетете в нашата статия „ Основни TICKS правила за правилно и бебеносене”

И така… има още доста заблуди относно бебеносенето и може да изпише още много. Но ние ще спрем дотук, защото вярваме, че с малко повече мисъл и правилна информация всеки може да отсее мит от истина!
Ако имате въпроси и нещо, което сте чули/прочели Ви притеснява, то не се колебайте, а се свържете с нас! С радост ще отговорим на всички ваши тревоги.

Текстът е обект на авторски права и за неправомерното му използване, както и на части от него, без разрешение или цитиране на източника, ще бъде търсена съдебна отговорност.

Leave a Reply