Докато обмисляхме заглавието на тази статия, се чудехме дали да не я кръстим „Как да не се побъркаш при избора на ергономична раница?” Но все пак решихме да заложим на класиката!

Да отглеждаш бебе не е лесно! Толкова много бебешки продукти, уреди, марки, препоръки,  течения и новости, че направо попадаш в бездна, от която само след дълго четене, проучване и сравнение можеш да излезеш!

Всеки ден получаваме запитвания от родители, които се опитват да намерят най-добрата раница за бебе!

Сред най-честите въпроси са например:

„Бебето ми е на 1м.,  кои ергономични раници ще ни препоръчате?”

„Коя ергономична раница за бебе е най-добра?”

„Аз съм 50кг. и висока 1,60см ,а мъжът ми е 130кг., 1.90см. висок.Две различни раници за бебе ли трябва да ползваме?”

„Каква е разликата между раниците от слингов плат и тези от памучен канвас?”

„Раница с твърд колан или раница с мек колан е по-добре?”

Както знаем , всяко начало е трудно и затова решихме да направим кратък наръчник как да изберете Вашата ергономична раница.

Какво е хубаво да знаете за видовете и марки раници:

  1. Първото и най-важно нещо! Заложете на марка, доказана във времето. Качествените ергономични раници притежават редица сертификати, които гарантират, че продуктът отговаря на най-високите изисквания за безопасност! В Сгушени сме подбрали само сертифицирани носилки за Вас и Вашето бебе! Безврeдни багрила, висок клас катарами, материи със слънцезащитен фактор, тестове за издръжливост- това са само част от нещата, за които големите марки гарантират с имената си. Уви пазарът е залят и от доста фалшификати. Те са основно произведени в Китай, където липсват каквито и да било стандарти за безопасност и качество при бебешките продукти, но това е предмет на друга тема.
  2. Раниците могат да бъдат изработени от различни материи. Класическите ергономични раници, като Ergobaby / Ергобейби , Tula / Тула и Manduca са от памучен канвас, който е мек, но същевременно стабилно поддържащ и издръжлив във времето! Другият вид раници са изработени от тъкан слингов плат (най-често от памук, но може и в комбинация с вълна, коприна, лен и др.). Такива например са LennyLamb и Isara/Исара.Тъй като материята е по-дишаща, те са добро решение и за по-топлите месеци, а платът е толкова мек, че обгръща, като втора кожа тялото на бебето! Има и трета опция– ергономични раници от канвас в комбинация с мрежест панел – чудесна опция през летните месеци, защото осигуряват по-добра проветривост, съответно и по-голям комфорт!
  3. Въпреки, че конструкцията на всички модели е еднаква, все пак раниците се различават, според това какъв е коланът за кръста на носещия родител. Ergobaby, Tula и  Manduca  са с твърд колан, а Lenny Lamb са с мек. При Исара коланът е със средна твърдост.Няма правило на кой кое ще му е по-удобно, но от нашите наблюдения много слабите и по-едрите родители предпочитат по-меки колани, a тези със стандартно телосложение предпочитат по-твърдите стабилни колани. И все пак , това е като с обувките, строго индивидуално и е най-добре  да се пробва .Затова създадохме и Библиотеката на Сгушени, за да може да тествате, преди да закупите и да сте сигурни, че правите най-добрият избор!
  4. Може би сте забелязали, че на някои модели пише ергономична раница с „регулируем панел”. Какво обаче oзначава това?! Правилото е, че за да поддържа правилно тазобедрените стави на бебето, панелът на раницата трябва да стига от свивката на едното коляно до свивката на другото коляно. Добре де, но едно бебе с височина 65см. има нужда от по-малък панел, а друго бебе с височина 78см.(съответно с по-дълги крачета и торс) има нужда от по-широк и висок панел, който да обгръща стабилно телцето и крачетата му.           Идеята на регулируемите раници е, че с помощта на копчета, велкро ленти или коланчета, може да променяме,  както на ширина, така и на височина панела, за да може раницата да „расте” заедно с Вашето бебе . Освен това, ще Ви служи неотменно от първите месеци чак до ранна детска възраст! Страхотно ,нали? Една носилка за целия период на бебеносене!Ориентирайте се по дадените параметри в описанието на всеки модел.Тази с най-голям диапазон ще може да се ползва най-дълго време .

Физиологично развитие на бебето и някои фактори, които да съобразите при избора на раница:

1. С оглед правилното физиологично развитие на гръбначния стълб и тазобедрените стави на новороденото, препоръчваме през първите 3-4 м. , то да бъде носено само в слинг– дали това ще е слинг Cabooеластичен слинг, ринг слинг , оставяме избора изцяло на Вас. Така или иначе само слинговете доказано поддържат крехкото телце на бебето в правилна ергономична поза. Иновация на пазара е Manduca Twist , която представлява хибридна носилка от тъкан слингов плат,подходяща от първите седмици до порастнало дете.

2. Не е желателно ползване на ергономична раница с приставка за новородено, защото позата, в която застава бебето не е оптимална и това може да доведе до проблеми след време. Развитието на гръбначния стълб на бебето минава през различни етапи и избързването със слагане в раница, създава излишно натоварване и недостатъчно добра подкрепа на крехкото бебешко тяло.

3. Най-рано можем да сложим бебе в ергономична раница с регулируем панел след минимум 3м. възраст. Желателно е да има поне 62см. височина и да може да държи изправена главичката си!

4. В описанието на всеки модел раница, производителят посочват от колко килограма е подходяща раницата.Това обаче не означава, че раницата е подходяща за Вашето 3,2 кг. новородено. Долната граница показва, че не е подходяща за недоносени бебенца, а горната, че е тествана за безопасност и издръжливост на плат, катарами, копчета и други до посочените килограми.

Ето и малко общи съвети:

1. Имате болки в кръста/гърба и се чудите дали няма да ви е още по-дискомфортно с ергономична раница? Тук няма как да знаем отговорът! Но знаем, че имаме какво да Ви предложим. Всички модели на Ergobaby , които предлагаме в Сгушени, имат специална платка за лумбална подкрепа за кръстта на носещия родител. Нейната роля е да разпределя още по-равномерно тежестта на детето по вашето тяло и да се намали максимално напрежението в областта на кръстта и гърба. Това се усеща с особена сила по време на по-продължително ползване или носене на по-тежко дете! Тази екстра е от изключително значение, защото все пак бебеносенето трябва да е удоволствие и за бебчето, и за родителя!

2. Телосложението на родителя не е определящ фактор при избора на ергономична раница. Всяка от марките позволява колана на кръста да се стеснява и разширява в много голям диапазон. Така може да пасва и на едри, и на по-дребни фигури. По-скоро е важно да отбележим обаче , че за по-високи и едри родители (най-често татковци) е добре раницата да е с по-дълги презрамки. Такива са презрамките при раниците на Ergobaby.

3. Колко дълго ще може да ползвате една раница зависи най-вече от вас! Всички марки, които предлагаме имат опция да се регулират и да растат заедно с вашето бебе, докато то проходи и стигнете до момента, в който носенето в раница ще е по-скоро в редки случаи. С всички от нашите раници, ще можете да носите спокойно вашето детенце до поне 1.6г. възраст. А Manduca XT и LennyUp на LennyLamb позволят носене до приблизително 3г. възраст! Isara the One пък е раницата на пазара с най-голям диапазон на ползване и може да носи дори и 4г. детенце.

4. Търсите раница, която да има позиция, в която бебето може да бъде сложено с лице напред. Раницата, която  предлага такава опция, е най-новият модел Omni 360 на Ergobaby. Освен стандартните 3 позиции (отпред с лице към родителя, на гръб и на хълбок), тази раница е единствената сертифицирана като безопасна за бебето от IHDI (International Hip Dysplasia Institute), при носене с лице напред. Държим да направим едно много важно уточнение! В поза с лице напред може да сложим бебе, което вече може стабилно да седи седнало и за не повече 30 минути (препоръка от самите Ergobaby).

5. Притеснявате се от всички катарами, ленти и прочие опции за нагласяне и искате нещо лесно и наистина удобно за слагане. Препоръчваме Ви да погледнете моделите  Free-to-Grow или Explore на TULA. Това категорично си остава раницата, за която спокойно можем да кажем, че и малко дете ще може да я нагласи!

Това са нашите кратки насоки за Вас!

Ако все пак не сте сигурни коя ергономична раница би била най-подходяща за вас, то най-добрият вариант е да заповядате на място при нас за професионална консултация и проба в шоурума ни в София. С удоволствие ще отговорим на всички Ваши въпроси и ще Ви напътстваме при първите стъпки в бебеносенето.

Можете и да наемете за тест период желаната от Вас раница от Библиотеката на Сгушени!

Искрено Ваши

Сгушени

*Текстът е обект на авторски права и за неправомерното му използване, както и на части от него,  без разрешение или цитиране на източника, ще бъде търсена съдебна отговорност.