Кенгуру за бебе или ергономична раница?

Поздравления!Щом четете тази статия, значи сте на път да разберете нещо много важно и най-вече полезно!

Кенгуруто за носене на бебе е продукт, известен открай време. До ден днешен масово се използва думата кенгуру за бебе, като нарицателно за различните видове носилки. Всъщност това е доста грешно и често подвеждащо и ето сега ще разберете защо.

През последните 20 години, съвместната работа на производителите на бебешки пособия за бебеносене с медицински лица и редица изследвания в областта на ранното детско здраве, дават началото на нов вид носилка, а именно ергономичната раница.

Погледнете следващата снимка! Отляво е кенгуру за  бебе, отдясно е ергономична раница:

кенгуру за бебе

Виждате ли разликата? Кое Ви се струва по-удобно?  Как предпочитате да седнете Вие?

А сега помислете за едно малко бебе с все още неукрепнал гръбначен стълб и мускулатура …

Основната разлика между кенгуруто и ергономичната раница се крие в конструкцията на платката , в която седи бебето.

При кенгуруто платката долу при тазобедрените стави на бебето е тясна и крачетата висят неконтролируемо надолу. Седалка в тази форма е непрепоръчителна, защото може да доведе до и увеличи риска от дисплазия/луксация на тазобедрените стави при малкото бебе.

Освен това, при кенгуру за бебе, платката в частта, която поддържа гръбчето на бебето , често е твърда. Това създава ненужно напрежение във все още незавършилият развитието си гръбначен стълб на малкото дете.

При ергономичните раници, платката в която седи бебето, е създадена така, че да е широка, за да може във всеки един момент да подкрепя крачетата (бедрата) на бебето в поза „жабче”. Тази позиция е най-безопасна и най-препоръчителна,когато носите своето бебе. Причината е, че се ликвидира рискът от луксация или дисплазия на тазобедрените стави.  Също така, платката е мека и следва естествената линия на гръбначния стълб на бебето.

Извод: За бебето е по-добре да бъде носено в ергономична раница!

Други съществени разлики между двата вида носилки :

При кенгуруто за бебе презрамките, които минават през раменете на родителя, са тънки и неподплатени. Също така, при повечето модели липсва колан, минаващ през кръста на носещият родител, който да позволи тежестта на бебето да бъде носена от хълбоците на възрастния. В следствие на това, се усеща силно изместване на центъра на тежестта на бебето напред. А това неминуемо води до силно напрежение в раменете, натоварване в кръста и често до болки след повече от 20-30 минути носене.

При ерго раницата, тежестта на бебето се разпределя равномерно по тялото на носещия родител. Как се получава тази магия? Презрамките са добре подплатени и „отнемат” от тежестта  при носене, дори и на по-тежко бебе. Освен това, добрите марки производители  създават колани, които стабилно обгръщат кръста на възрастния. Това допълнително допринася за разпределението на килограмите на бебето по торса. Бебето е добре центрирано и сгушено в родителя и няма изместване на центъра на тежестта. А това значи само едно – комфорт, удобство и безопасност, както за носещият , така и за бебето!

Често ще чуете родители да казват, че щом бебето стои спокойно или заспива в кенгуруто, това означава, че му харесва! Е, съгласни сме! Та кое бебе не обича да е сгушено в мама и тате?

Ние само ще кажем, че въпреки сладките усмивки на бебето, носено в кенгуру, рискът за здравето на бебето не отпада. Замислете се за секунда…  Луксацията не е нужно да е съпроводена с болка, в момента на нейното случване, както и напрежението от натиска на гръбначния стълб. Възможно е системното носене в неправилна поза, да даде първи сигнали чак след години. А причината бебетата да се отпускат и заспиват, докато са носени в кенгуру е тривиална… топлината на тялото на родителя и лекото полюшване на бебето, докато се движите, го приспиват сякаш естествено.

И за да избистрим съвсем картинката, ще Ви покажем какво е развитието на гръбначния стълб на бебето през първата година. Обърнете внимание, че в началото наподобява буквата С , после буквата J , докато стигнем до S образната линия на възрастния човек:

кенгуру за бебе

 

Как развитието на гръбначния стълб е свързано с бебеносенето?

Накратко казано през първите месеци след появата на бебето, най-добре е то да бъде носено в слинг. Като тук има доста разновидности слинг-шал , еластичен слинг, тъкан слинг или слинг Caboo. Причината? Това са видовете носилки, които запазват естествената линия на гръбначния стълб и предлагат най-добра подкрепа на главичката и тила на малкото бебе. Те са като втора кожа! Когато малкият човек порасне достатъчно , можем да преминем към ергономична раница.

А защо е важно крачетата да не висят надолу, а да са в поза Жабче , при която свивките на колената са над нивото на дупето? Нека първо разберем какво означават луксация и дисплазия на тазобедрените стави:

Луксация – измъкване на главата на бедрената кост от тазовата ямка.

Дисплазия – недоразвита ямка на таза.

Или иначе казано,когато крачетата на бебето са в поза Жабче,както е при ергономичните раници , главата на тазбодерената кост влиза под добър ъгъл в тазовата ямка и няма риск от изместването й.

А ето и нагледно обяснение: лявата част на снимата показва позицията в кенгуру за бебе, а от дясно се вижда позицията на тазобедрената става при носене в ергономична раница. Вижте под какъв ъгъл седят крачетата и ставите:

След като видяхме какви са спецификите в развитието на малкото бебе, вярваме, че ще се ориентирате по-лесно какво да изберете за Вас и Вашето бебе!

Препоръчваме да избирате само сертифицирани ергономични раници.Така ще сте сигурни, че материалите използвани при изработката, отговарят на най-високите стандарти и имат всички необходими сертификати.Това е и гаранция, че продуктът е тестван и отговаря на изискванията за този тип бебешки продукти.

Също така, Ви съветваме да запомните как изглеждат кенгуруто и ергономичната раница. Най-вече запомнете как изглежда седалката, в която седи бебето! В последните години пазарът е залят от всякакви производители, които представят продукта си, като „ергономичен”. Това е причина стотици хиляди родители да изпадат в ситуация, в която са подведени и не знаят какво купуват. Все още няма ясна регулация за точните наименования и спецификация, която да задължава производителя как да кръсти своят продукт. Оттук и зачестилата спекулация наименованието „ергономична раница” за продукти, които не са всъщност такива. Но вече познавайки основните разлики между двете, вярваме, че ще се ориентирате лесно и бързо!

А ако се затруднявате да разберете коя раница е подходяща за Вас и малкото Ви съкровище,прочетете тази статия.

Надяваме се,че Ви бяхме полезни! Желаем Ви вълнуващо бебеносене, а ако имате въпроси, сме винаги на Ваше разположение!

П.С. Зад създаването на Сгушени стои сертифициран консултант по носене на бебе, обучен в правилното и безопасно ползване на различните видове носилки, спрямо възрастта и физиологичното развитие на бебето.Ето защо информацията предоставена на нашият блог е с доказана достоверност, а съветите ни следват съвремените изследвания и проучвания в областта на ергономичното носене на бебе и са практики, които се препоръчват от най-известните специалисти в тази сфера.

 

*Текстът е обект на авторски права и за неправомерното му използване, както и на части от него,  без разрешение или цитиране на източника, ще бъде търсена съдебна отговорност.

 

Leave a Reply